Μέτρα αντιμετώπισης πολύωρων καθυστερήσεων στο αεροδρόμιο "Μακεδονία"

Μέτρα αντιμετώπισης πολύωρων καθυστερήσεων στο αεροδρόμιο "Μακεδονία"

Αρ. Πρωτ. 2920/30.07.09

Προς Υπουργούς:

- Μεταφορών και Επικοινωνιών

- Δικαιοσύνης

 

Eν μέσω της τουριστικής περιόδου του καλοκαιριού σοβαρά είναι τα προβλήματα λειτουργίας που φαίνεται να αντιμετωπίζει το αεροδρόμιο «Μακεδονία». Οι πολύωρες καθυστερήσεις των πτήσεων, η παρατεταμένη αναμονή τόσο στο ίδιο το αεροδρόμιο «Μακεδονία» όσο και στα αεροδρόμια απ' όπου ξεκινούν πτήσεις με ανταπόκριση στην Θεσσαλονίκη συνθέτουν μία αποθαρρυντική εικόνα για το αεροδρόμιο «Μακεδονία» ως τουριστικό προορισμό τόσο στο εσωτερικό της χώρας, αλλά ακόμα περισσότερο στο εξωτερικό. 

Η περίοδος του καλοκαιριού είναι ιδιαίτερα τουριστική με αποτέλεσμα ο αριθμός των πτήσεων που πραγματοποιούνται καθημερινά από και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» να αυξάνεται, καθώς προστίθενται και οι πτήσεις τσάρτερ, ενώ ο αριθμός των επιβατών είναι σαφώς μεγαλύτερος απ' ότι σε άλλες περιόδους. Σε αρκετές περιπτώσεις η ανακοίνωση της αλλαγής προγράμματος και ώρας αναχώρησης της πτήσης πραγματοποιείται ακόμα και όταν οι επιβάτες έχουν επιβιβαστεί στα αεροπλάνα, ενώ στις περιπτώσεις όπου οι ταξιδιώτες πετάνε με ανταπόκριση, ενδέχεται να χάσουν την πτήση της ανταπόκρισης, λόγω της καθυστέρησης στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Σύμφωνα με την Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, στα ραντάρ της ΥΠΑ σημειώνονται παρεμβολές από τις συχνότητες τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, γεγονός που παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες ασφάλειας πτήσεων, αλλά και δυσχεραίνει το έργο των ελεγκτών, καθώς για λόγους ασφαλείας αναγκάζονται να κλείσουν τη συχνότητα που δέχεται τις παρεμβολές και να μεταφέρουν την κυκλοφορία σε άλλον τομέα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται δραματικά ο όγκος κυκλοφορίας που έχει στην ευθύνη του ένας ελεγκτής. 

Επιπλέον, κατά την περίοδο του καλοκαιριού, όταν και υπάρχει αυξημένη κίνηση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» σημειώνεται έλλειψη προσωπικού, καθώς οι εργαζόμενοι κάνουν χρήση της καλοκαιρινής τους άδειας. Γεγονός που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

 Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

 - Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών προκειμένου να διευκρινιστούν και να αντιμετωπισθούν οι λόγοι που οδηγούν σε πολύωρες καθυστερήσεις τις πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία»;

- Έχουν ενημερωθεί τα αρμόδια Υπουργεία για τις παρεμβολές που δέχονται τα ραντάρ του αεροδρομίου «Μακεδονία» από τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς της περιοχής, και αν ναι, σε τι ενέργειες προβλέπεται να προχωρήσουν, ώστε να πραγματοποιούνται ομαλά, με ασφάλεια και χωρίς καθυστερήσεις οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες ασφαλείας;

Απαντήσεις Υπουργείων